Ургамлын тосыг өндөр температурт халааж устөрөгчтэй урвалд оруулснаар исэлдэж мууддаггүй тос буюу транс тос үүсдэг.
Тус тосыг хэтрүүлэн хэрэглэснээр цусны муу холестерин болох Low Density Lipoprotein(LDL)-ы төвшнийг нэмэгдүүлж улмаар судасны хатуурал үүсгэх өндөр эрсдэл дагуулдаг байна. Тиймээс транс тос агуулсан хүнсний бүтээгдэхүүнийг хэрэглэхээс татгалзах талаар дараах зөвлөмжийг Нийгмийн Эрүүл Мэндийн Үндэсний Төв(НЭМҮТ)-өөс гаргажээ.
Транс тосыг хэтрүүлэн хэрэглэснээр дараах өвчнүүдийг үүсгэх эрсдэлтэй:
Транс өөх тос ихээр агуулсан өргөн хэрэглээний хүнсний жагсаалт:
Дэлхийн зарим оронд транс тосыг хэрэглээнээс гаргасантай холбоотойгоор аливаа хүнсний бүтээгдэхүүний хайрцаг, сав, баглаа, боодол тосны агууламжийг бичихийг шаарддаг. Иймд иргэд та бүхэн өөрсдийн эрүүл мэндийг хамгаалах үүднээс шошгын мэдээллийг сайтар шалгаж авахыг НЭМҮТ-өөс зөвлөж байна.